Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Slim gebruik van energie

Een warmtepomp is een uiterst energie-efficiënt systeem dat gratis energie uit de buitenlucht onttrekt en die gebruikt voor verwarming en koeling van lucht en/of water. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit!

Met een warmtepomp kan je naast verwarmen ook koelen. Het is precies die dubbele functie die zo kenmerkend is voor een warmtepomp. Het hele jaar door kan je gebruik maken van dit systeem: in de winter en in het voor- en najaar om te verwarmen (hoofd- en bijverwarming), in de zomer om de ruimte te koelen en te ontvochtigen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van de natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Bij deze overdracht van warmte wordt gebruik gemaakt van natuurlijk bronnen van warmte, zoals de buitenlucht, de aarde of een waterbron.

Tijdens het verwarmen onttrekt de warmtepomp energie uit de buitenlucht (de bron). Deze energie wordt in het buitendeel opgepompt naar een bruikbaar niveau voor verwarming. Hierna wordt de warmte afgegeven in de ruimte (de afgifte). 

Wat gebeurt er in de warmtepomp tijdens het proces van verwarmen? Tussen de bronzijde (het buitendeel) en de afgiftezijde (het binnendeel) van het warmtepompsysteem stroomt een koudemiddel. Met behulp van de compressor in het buitendeel wordt dit koudemiddel rondgepompt. Voorop staat dat de warmte van een lage naar een hoge temperatuur wordt gebracht, zodanig dat deze kan dienen als verwarming.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Lucht/water warmtepomp – De lucht/water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron en maakt warm water voor radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater. De lucht/water warmtepomp is de beste keuze voor particulieren. In veel gevallen kan je voor deze warmtepomp een subsidie ontvangen.

Lucht/lucht warmtepomp De lucht/lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron en blaast warme of koude lucht de ruimte in. De binnendelen kunnen airco units zijn of een VRF Systeem, die gemonteerd zijn in of onder het plafond, aan de wand of compleet zijn weggewerkt. Deze warmtepomp kan zowel zakelijk als particulier worden toegepast.

Water/water warmtepomp – De water/water warmtepomp maakt gebruik van grondwarmte of een waterbron (al dan niet onder de grond). Het verwarmde water kan gebruikt worden voor radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater. Deze warmtepomp wordt ook wel aardwarmtepomp of grondgebonden warmtepomp genoemd. De water/water warmtepomp wordt veelal gebruikt voor grote toepassingen, zoals een groot bedrijf, in de industrie of zelfs een complete woonwijk.

Innovatie in detail

ClimateHub

Gebruik van een koudemiddel

Het koudemiddel kookt al bij lage temperaturen, ook als het buiten vriest. Door het koudemiddel langs een natuurlijke bron te geleiden, gaat het koken en verdampt het tot een gasvorm. In dat geval is de warmte van die bron dus opgenomen. Door deze gasvorm elders in het circuit met een compressor onder hoge druk te zetten, gaat de temperatuur omhoog. Vervolgens wordt deze gasvorm in de condensor weer omgezet naar een vloeistof. Tijdens het condensatieproces, komt de opgeslagen warmte vrij. Die warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van een huis of bedrijf. De warmte wordt letterlijk van een natuurlijk bron opgenomen, vergroot en binnen afgegeven.

Een compleet systeem

Bij de installatie van een warmtepomp zijn altijd een buitenunit en minimaal één binnenunit vereist. Dit is het split systeem. De buitenunit kan tot op grote afstand van de woning geplaatst worden (tot 100 m). Voor het verwarmen en koelen van meerdere ruimten, bijvoorbeeld een slaapkamer en een woonkamer, zijn de zogeheten multisystemen een uitkomst. Dit Free Joint Multi systeem bestaat uit één buitenunit, waarop tot wel vijf binnenunits kunnen worden aangesloten. Voor het produceren van warm water, in combinatie met verwarming en koeling in de woning, is het Eco Heating System geschikt. Deze gecombineerde lucht-water/lucht warmtepomp is uitermate geschikt in het proces van energieneutraal bouwen. Overigens is een optimale isolatie van de woning een basisvereiste voor elk verwarmingssysteem om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

Samsung multi split airconditioning