VRAGEN? Samsung Warmtepompen 055-5277777
Samsung  
Exclusief Samsung DistributeurBetrouwbaar en betrokkenGrensverleggendInnovatiefFlexibel

Groothandel volledig van gas los met Samsung warmtepompen

Food en non-food groothandel Langerak de Jong zocht een duurzame manier om de kantoren en grote opslaghallen van de juiste temperatuur te voorzien. Zeker voor de food producten is een gebalanceerde temperatuur cruciaal. Michel IJsakkers en Gert-Jan van den Wildenberg van Puur Klimaat Comfort adviseerden een volledig gasloze oplossing, die met een slimmigheidje nog duurzamer gemaakt werd.


Michel IJsakkers en Gert-Jan van den Wildenberg

“Het voorraadmagazijn is vijfduizend vierkante meter met behoorlijk hoge plafonds, dus dat was een uitdaging”, vertelt Michel IJsakkers, een van de directeuren van Puur Klimaat Comfort. “Voorheen hingen er heaters op grote hoogte en de warmte steeg vrij snel naar boven. Dat zorgde ervoor dat er hotspots waren met warmte op bepaalde plekken, terwijl het een paar meter verderop alweer vrij koud was. Op de kantoren moest het systeem daarnaast kunnen verwarmen én koelen en er moest sanitair warm water geleverd worden. We hebben een combinatie van lucht-lucht en lucht-water Samsung warmtepompen geadviseerd, toegespitst op de specifieke locaties in het bedrijf. Zo is er bijvoorbeeld een splitsysteem toegepast bij de receptie en is de CV-ketel vervangen door een Hoge Temperatuur-warmtepomp. De systemen van de diverse panden op het terrein zijn gekoppeld via een zogenaamde Samsung DMS server, waarmee ook van afstand gemonitord en bijgestuurd kan worden.“


De HT-modules in de technische ruimte

Nozzles voor betere luchtverdeling

Gert-Jan van den Wildenberg, mededirecteur bij Puur Klimaat Comfort vult aan: “In de opslaghal wordt nu met een lagere temperatuur ingeblazen dan de heaters voorheen deden. Dat zorgt ervoor dat de lucht niet zo snel stijgt en de warmte beter wordt verspreid. Ook hebben we zogenaamde ‘nozzles’ toegepast om de warmte beter op de vloer te krijgen. Het systeem kan in de zomer ook functioneren als airconditioning. Bij het inpakgedeelte van de hal wilden we wat extra comfort creëren voor de medewerkers en de temperatuur in de winter iets hoger opvoeren dan in de overige gedeelten van het magazijn en ook dat is gelukt.”

Van gas los even spannend

De firma Langerak De Jong distribueert food en non-food artikelen vanuit Zoetermeer, van koffie en thee tot papierwaren en snoep. Logistiek directeur Han Marinusse vertelt over de omslag van gas naar volledig elektrisch: “Het was wel spannend toen het gas volledig werd afgesloten. Er was toen geen weg meer terug. We hebben bewust de keuze gemaakt om duurzaam te werk te gaan. En het bevalt ook prima. De eerste winter is inmiddels achter de rug en het systeem heeft uitstekend gepresteerd.”

Slimmigheidje voor meer rendement

Aan de buitenzijde van het pand staan de buitenunits van de warmtepompsystemen netjes weggewerkt achter een omheining. Het blijkt om een slimmigheidje te gaan. “Achter het schot staan de buitendelen van de koelcellen en de buitenunit van de warmtepomp bij elkaar”, vertelt Gert-Jan. “De units van de koelcellen geven het hele jaar door veel warmte af. Deze warmte wordt nu optimaal benut door de warmtepomp, want die behaalt betere rendementen bij een hogere buitentemperatuur. Het schot zorgt ervoor dat de warmte wat meer geconcentreerd blijft en de prestaties van de warmtepomp dus nog beter worden.”

Samsung VRF-DVM buitendelen Langerak de Jong Puur Klimaatcomfort
De Samsung VRF-DVM buitendelen

Meer weten over wat Ambrava | Samsung voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.