Nederlandse fabriek gasloos dankzij warmtepompen van Samsung

Voor Agrifac, een Nederlands bedrijf dat onder andere gewasbeschermingsmachines bouwt, staan innovatie en duurzaamheid centraal. Niet alleen bij de ontwikkeling van nieuwe ‘veldspuiten’, maar ook in de eigen bedrijfsvoering. De grootschalige verbouwing van de productielocatie in Steenwijk was voor het bedrijf de aangewezen kans om het hele complex volledig gasloos te maken. Installatiebedrijf Heluto voorzag de fabriekshal en kantoren van een VRF-systeem op basis van Samsung DVM S2 lucht/lucht-warmtepompen.

“Inmiddels is de gasmeter uit de oude installatieruimte verwijderd; niets op deze locatie herinnert nog aan het fossiele tijdperk” – André Sok, Heluto

De vraag naar efficiënte en duurzame landbouwtechniek neemt wereldwijd toe, en dat heeft ook gevolgen voor Agrifac. Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in ‘veldspuiten’ waarmee gewassen zo efficiënt mogelijk worden beschermd, is de afgelopen jaren 30 procent in omvang gegroeid. Dat gebeurde in twee fasen; in 2016 werd de oude fabriekshal vervangen door een nieuw, bijna twee keer zo groot gebouw met een oppervlakte van 14.000 m2.

Twee jaar later werd dit nieuwe pand verder uitgebreid door een bestaand kantoorgebouw nieuw leven in te blazen. Bij dit alles speelde duurzaamheid als centraal thema een belangrijke rol.

Zo is de nieuwe fabriekshal voorzien van het BREEAM Outstanding-certificaat en wordt het hele complex volledig gasloos verwarmd middels lucht/lucht- en lucht/water-warmtepompen.

Onafhankelijk koelen en verwarmen

André Sok, bedrijfsleider van installateur Heluto, was vanaf het begin nauw betrokken bij beide fasen van het project. “Bijzonder aan de eerste verbouwing, waarbij de productiehal volledig werd vervangen, is dat Agrifac het oude kantoor uit 1938 wilde behouden, vanwege de cultuurhistorische waarde ervan. De nieuwe hal is voor een deel letterlijk over het oude pand heen geplaatst. Bij die ingreep zijn de oude gasgestookte heaters uit de fabriekshal verwijderd en hebben wij acht Samsung DVM S lucht/water-warmtepompen met mechanische ventilatie en warmterugwinning geplaatst; zeven voor de fabriekshal en één voor het kantoor.”

Als belangrijk voordeel van deze VRF-installatie noemt Sok dat ruimten er volledig onafhankelijk van elkaar mee kunnen worden gekoeld en verwarmd, met gebruik van warmteterugwinning.
“Als een ruimte wordt gekoeld, kan de warmte die er wordt onttrokken – via een verdeelbox – worden ingezet in een andere ruimte die juist moet worden verwarmd. Dit werkt uiteraard ook andersom: koude die aan een ruimte wordt onttrokken, kan elders in het gebouw weer worden ingezet als koeling. De extra warmte of koeling die hierbij nodig is, wordt door de warmtepompen op het dak uit de buitenlucht gehaald. Hiermee wordt veel energie bespaard; het is dus niet alleen heel duurzaam, maar verlaagt ook de energiekosten.”

Hydrokits voor vloerverwarming

Bij de eerste fase van de verbouwing werd het oude kantoorgebouw dat is behouden, meteen gemoderniseerd en voorzien van een binnenunit voor ventilatie en klimatisering, aangesloten op een van de op het dak geplaatste DVM S2 lucht/lucht-warmtepompen. De nieuwe productiehal die deels over dit kantoor werd geplaatst, is echter voorzien van een systeem voor vloerverwarming en -koeling. Sok: “Om dit met warm of koud water te kunnen voeden, zijn zeven hydrokits geplaatst; voor elke warmtepomp één. Bij dit alles hebben we ervoor gezorgd dat de klimatisering van het nieuwe gebouw volledig op afstand regelbaar is.”

Ongeveer twee jaar na de bouw van de nieuwe productiehal bestond de tweede fase van het verbouwingsproject uit de renovatie van een leegstaand kantoorgedeelte aan de voorzijde van het nieuwe complex.

Ook hierbij werd Heluto ingeschakeld om zorg te dragen voor het installatiegedeelte. Sok: “Agrifac gaf daarbij aan heel tevreden te zijn over het systeem met de Samsung-warmtepompen die we eerder op het dak van de nieuwe hal hadden geplaatst.”

“Ze wilden graag dezelfde oplossing voor het vernieuwde kantoor, maar dan zonder de vloerverwarming/koeling die wel in de productiehal ligt. Op het nieuwe kantoor is dus ook een lucht/lucht-warmtepomp geplaatst, samen met twee wtw-units als aanvulling op een bestaande unit die werd hergebruikt. Een bijkomend voordeel van deze oplossing is dat iedere ruimte maar één ‘multifunctionele’ binnenunit nodig heeft die zowel voor recirculatie en ontvochtiging, als voor koeling of verwarming zorgt.”

Met het afronden van deze tweede fase in het project wordt het volledige complex van Agrifac nu duurzaam verwarmd en gekoeld. “Inmiddels is de gasmeter uit de oude installatieruimte verwijderd; niets op deze locatie herinnert nog aan het fossiele tijdperk”, glimlacht Sok. Daarmee is er geen back-up meer voor het geval zich een storing voor zou doen, maar daar is Sok allerminst bang voor: “Deze techniek heeft zich volledig bewezen. De warmtepompen die we bij de eerste verbouwing hebben geplaatst, draaien al zes jaar zonder dat er ooit problemen mee zijn geweest. Agrifac is er erg tevreden mee; ze kunnen zich in een comfortabel en duurzaam opgewekt binnenklimaat focussen op de productie van landbouwmachines.”

Volledig energieneutraal
Doordat de warmtepompen op het vernieuwde pand zijn gecombineerd met de aanleg van 5.000 m2 aan zonnepanelen, is niet alleen het gebouw van Agrifac energieneutraal geworden, maar ook het volledige productieproces van het bedrijf. De panelen wekken namelijk meer stroom op dan het gebouw – inclusief de warmtepompen – en de productie samen gebruiken. De nieuwe fabriekshal is voorzien van het BREEAM Outstanding-certificaat, en hoort met een BREEAM-score van 97,38 procent zelfs tot de meest duurzame gebouwen van Nederland. Sok beschouwt het project mede daarom als een groot succes. Daarbij kijkt hij ook met tevredenheid terug op de samenwerking met Ambrava, de distributeur van de Samsung-warmtepompen. “We werken vaker met Ambrava samen, en hebben daar ook bij dit project op aangestuurd.”

Sok noemt hier twee redenen voor: “Ten eerste is de communicatie prettig en werkt Ambrava net als Heluto graag met ‘korte lijnen’. Zij kunnen net als wij snel schakelen, zowel tijdens het proces als bij de inbedrijfsstelling van de installatie, en de service erna. Als er vragen zijn, hebben we snel de goede mensen aan de lijn, met de juiste technische kennis om antwoord te kunnen geven.”
Als andere reden noemt Sok dat Heluto als installateur inmiddels de nodige ervaring heeft opgedaan met de Samsung-klimaatsystemen die Ambrava levert. “Dat betekent dat we er veel technische kennis over hebben opgedaan, wat het installatiewerk een stuk gemakkelijker maakt. En daar komt bij dat de DVM-units een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. We krijgen erg weinig klachten terug van eindgebruikers, wat doorgaans betekent dat ze tevreden zijn.”

Over Heluto

Heluto is totaalinstallateur op het gebied van luchtbehandeling, elektra en werktuigbouwkundige installaties. Het bedrijf heeft al sinds de jaren ’80 ervaring opgedaan met de plaatsing van warmtepompen, zowel in de residentiële sector als in de utiliteit. Voor veel projecten verzorgt Heluto het gehele installatieproces, van installatieontwerp tot en met de uitvoering, en aansluitend de service en het onderhoud voor de geleverde installaties.