Waar moet ik op letten bij de aankoop van een airco?
Als je op zoek bent naar een airco wil je natuurlijk graag weten waar je op moet letten. Er bestaan een hoop verschillende soorten airconditioners, maar niet ieder model is even geschikt voor jouw wensen.
Functies van een airco
Allereerst is het belangrijk om te weten dat een moderne airconditioner meer doet dan alleen het koelen van de lucht. Letterlijk gezien zorgt een airconditioner voor de behandeling van de lucht, wat betekent zowel koelen als verwarmen, ventileren, zuiveren en ontvochtigen van de lucht bij het systeem horen. Het is goed om alle mogelijke functies van het apparaat te bekijken, zodat jouw airco het beste aansluit op de wensen voor de ruimte.
Vermogen van een airco
Een airconditioner is verkrijgbaar in verschillende types en vermogens. Om te zorgen dat jouw ruimte op de beste en meest energiezuinige manier op de gewenste temperatuur gebracht wordt, is het belangrijk het juiste vermogen voor de ruimte te selecteren. Het vermogen van het toestel hangt af van de functie van het systeem en de inhoud van de ruimte: grote ruimtes hebben over het algemeen meer vermogen nodig dan kleine ruimtes.
Voor het juiste advies is het verstandig een specialist op het gebied van klimaatbeheersing te raadplegen. Onze aangesloten installateurs weten precies waar ze rekening mee moeten houden voor het berekenen van het vermogen en kunnen dit nauwkeurig nameten.
Soorten aircosystemen
Een airconditioner bestaat altijd uit een set van een binnenunit en een buitenunit. Samen zorgen zij ervoor dat aangetrokken lucht wordt gekoeld of verwarmt en zo de binnenruimte op de juiste tempratuur houdt. Er bestaan twee verschillende soorten afgiftesystemen: het single splitsysteem en het multi splitsysteem. Bij de single split werkt één buitendeel met één binnendeel samen. Bij een multi splitsysteem kunnen tot wel vijf binnenunits aan één buitenunit gekoppeld worden, zo kan je binnen een syteem meerdere kamers in huis voorzien van airco.
Naast de verschillende systemen bestaan er ook verschillende soorten binnenunits. De meest bekende toestel in huis is het wandmodel. Deze wordt hoog aan de muur bevestigd. Daarnaast kan je ook kiezen voor een inbouw plafondmodel, een vloermodel die op een radiator lijkt of een kanaalmodel die onzichtbaar wordt weggewerkt in een verlaagd plafond.
Plaatsing van de airco
Afhankelijk van de airco die je aanschaft kun je zelf bepalen waar je de airco plaatst. Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtpunten waar je rekening mee moet houden. De buitenunit moet bijvoorbeeld gemakkelijk te bereiken zijn voor onderhoud en controle. En de binnenunit wil je het liefst op een plek hangen waar je geen overlast van de luchtstroom hebt. De installatie van een aircontioner is altijd een taak voor een gecertificeerd installateur
Energielabel van airco’s
Sinds enkele jaren is het verplicht om airco’s te voorzien van een energielabel. Hierop staan verschillende gegevens die een goed indicatie geven van het energieverbruik en de duurzaamheid van het toestel. Op het energielabel kun je volgende gegevens terugvinden:
Energielabel: Deze energielabels lopen van A++ tot en met G en geven weer hoe zuinig de airco is. A++ is hierin het meest efficiënt.
Energieverbruik: Een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van de airco. Dit gegeven is op basis van 500 uur per jaar in koelstand op volvermogen. Daarnaast geeft het ook het maximale koelvermogen weer in kW. De SEER (seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding) geeft weer hoe efficiënt het apparaat werkt. Hoe hoger de EER, hoe efficiënter het apparaat. Wanneer de airconditioner ook kan verwarmen, dus ook warmtepomp is, wordt apart aangegeven hoe energiezuinig de airconditioner deze functie uitvoert. Deze informatie vind je op het label onder SCOP (seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt).
Type: Het type weergeeft of de airco enkel kan verkoelen of zowel kan koelen als verwarmen. Ook toont dit gegeven of je te maken heeft met een luchtgekoelde of watergekoelde airco.
Indien de airco ook kan verwarmen, dan wordt ook het verwarmingsvermogen en de energie-efficiëntie-klasse in de verwarmingsstand weergegeven.
Geluidsniveau: De geluidsproductie wordt weergegeven in dB(A) en valt tussen 54 tot 65 dB(A). Het geluidsniveau is afhankelijk van het soort airco en modus.
Gerelateerde vragen
FAQ Wat is een warmtepomp?
Hoe werkt wifi op Samsung klimaatsystemen?
Wat is SPi Ionizer?
Welke subsidies zijn er voor een warmtepomp?
Toch nog een vraag?
Contact
Wil je meer weten over ons uitgebreide assortiment Samsung klimaatbeheersystemen? Of wil je een afspraak met één van onze medewerkers?
Ga dan naar onze Contact-pagina en kies de optie die het beste bij jouw vraag past.
Voor direct contact met Ambrava kun je natuurlijk ook altijd bellen met
+31 (0)55-527 77 77.