Warmtepomp kosten

Warmtepomp kosten

Een warmtepomp is geen kost maar een investering.
Wat is het rendement dat je kan verwachten?

Kosten en rendement warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp is een vaktechnische onderneming. Hiervoor is de expertise van een vakkundige installateur nodig. Afhankelijk van de gekozen installatie heeft een installateur ook een specifiek F-gassencertificaat nodig om met het koudemiddel te mogen werken. Bij de aanschaf van een warmtepomp dien je dus rekening te houden met de installatiekosten. Bijkomende kosten kunnen zich voordoen als er ook aanpassingen nodig (of aanbevolen) zijn aan bijvoorbeeld het afgiftesysteem, of aan extra isolatie.

Het energieverbruik moet ook worden meegenomen in het totale kostenplaatje. Dit kan (deels) gecompenseerd worden door middel van zonnepanelen. Het is goed om dit alvast in je kostenberekening op te nemen. Toch komt dit, in vergelijking met een installatie op gas, over de gehele looptijd nagenoeg altijd goedkoper uit

Tenslotte zijn er nog de kosten van de warmtepomp zelf. Deze zijn sterk afhankelijk van het vermogen dat nodig is. Ter indicatie moet je voor het hele warmtepompsysteem inclusief installatie mikken op een bedrag tussen 10.000 en 15.000 euro. Dit is exclusief eventuele aanpassingen aan het afgiftesysteem, of bijkomende isolatie.

Kan ik subsidies aanvragen voor een Samsung warmtepomp?

Verschillende types van warmtepompen komen in aanmerking voor een premie van de overheid. Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen komt in aanmerking voor een premie voor het plaatsen van een nieuwe warmtepomp.
In Vlaanderen is de premie geldig voor gebouwen die gerenoveerd worden, of herbestemd tot woning of appartement.
Lees hier alle info voor het aanvragen van een premie en op welk bedrag je recht hebt.

Verhoog de waarde van je huis met een warmtepomp

Een warmtepomp levert een goed rendement op omdat ze tot 80% van de warmte die ze produceert uit de omgeving haalt (grond, water of lucht). Door deze technologie te installeren zal je woning ook een hogere EPC-score (energieprestatiecertificaat) krijgen.